A Ratatouilles lasagne egy igazi klasszikus francia étel, a hagyományos lasagne elegáns és ízletes, vegetáriánus formája.
Paul Bocuse és a francia konyha
Paul Bocuse, aki a Cuisinart márka nagykövete, mára a világ egyik leghíresebb séfje. A francia konyha mindig is közel állt a híres séf szívéhez, amely nem csak származásának köszönhető, hanem egész életét átívelő tapasztalatainak és sikereinek is, melyek hatással voltak karrierjére. Ennek tiszteletére most a francia konyha világába kalauzoljuk olvasóinkat.
Ratatouilles lasagne egyenesen Franciaországból
A Ratatouilles lasagne egy igazi klasszikus francia étel, a hagyományos lasagne elegáns és ízletes, vegetáriánus formája.
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Az olaj felét serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a padlizsánt, megpirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőbe beleöntjük a maradék olajat, amikor forró, rátesszük a hagymát. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikákat, a cukkinit, és 3-4 perc alatt összepirítjuk. Rátesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a sült padlizsánt, a paradicsompürét, és letakarva 10 percig pároljuk. A paradicsomot is rászórjuk, 2-3 percig összeforraljuk, ha kell, ízesítjük még, és tálaljuk. A zöldségeknek nem kell teljesen puhának lenniük, maradjon tartásuk, jól haraphatóak legyenek.
A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és kevergetve 1-2 percig főzzük, amíg a keverék buborékolni nem kezd. Ekkor a tűzről lehúzzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és habverővel simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és nagy lángon, folyamatos keverés mellett öt perc alatt besűrítjük. Ismét levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a reszelt parmezánt, sózzuk, szerecsendióval és cayenne borssal ízesítjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A szós egyharmadát egy 3 literes serpenyő vagy jénai alján egyenletesen elosztjuk. Befedjük lasagne lapokkal, majd erre jön a lecsó fele. Újabb réteg mártás, lasagne lap és lecsó következik, a tetejére a felszeletelt mozzarella kerül.
Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, vagy amíg aranysárga nem lesz. A sütőből kivéve 10 percre állni hagyjuk, majd adagokra vágva tálaljuk.
Hozzávalók:
60 g vaj
50 g sima liszt
1 liter tej
70 g parmezán, finomra reszelve
só
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi cayenne bors
250 g lasagne lap
250 g mozzarella, felszeletelve
A ratatouillehoz:
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 db TV paprika
2 fej vöröshagyma
1 db kaliforniai paprika
6 db paradicsom (nagyobb)
1 kis konzerv sűrített paradicsom
néhány bazsalikomlevél, finomra vágva
só
bors
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
Az elkészítéshez szükséged lesz:
Cuisinart Hámozókés CUCTG-07-S3PE
Cuisinart Fokhagymanyomó CUCTG-07-GPME
Cuisinart Habverő CUCTG-07-W2E